On-line megbeszélés a közösségi pszichiátria helyzetéről – lehetőségeiről a COVID-19 idején

Témafelvezető előadás
Összeállította dr. Pátkai István
Ébredések Alapítvány – SE Közösségi Pszichiátriai Centrum
Budapest, Kálvária tér 5, 1089
Budapest, 2020. április 6.

Köszönet a bemutatásért, együttműködésért – kapcsolattartásért – WHO anyag fordítás kérésért. A mai találkozás dr. Harangozó Judit főorvosnővel való barátságunk, szakmai kapcsolatunk folytatása.

On-line vagyunk, de elképzelem személyes jelenléteteket, így köszöntelek benneteket.

Krízishelyzet van, világméretű katasztrófának tanui és részesei. Természetes, hogy mindannyian aggódunk, szorongás vesz erőt rajtunk, esetenként elkedvetlenedünk, zavartnak, tehetetlennek érezzük magunkat – nehéz a harc és a menekülés – fight and flight is a láthatatlan ellenség elől. Reményünk elveszett, kapcsolataink lazulhatnak – magányossá váltunk és a korábban bevált coping stratégiáink, megküzdési módszereink kudarcot vallottak – helpless, hopeless, powerless állapot. Az általánosan tapasztalt érzelmi reakcióink kétségbeejtenek, ha lázzal, száraz köhögéssel és a megfázás tüneteivel, ne adj Isten, légzési zavar, elesettség jelentkezik (1,2,3).

De mégis itt vagyunk, mert az élet erősebb a halálnál, mert mindig van remény, mert van szolidaritás, gondoskodás és bennünk és a közösségeinkben is van túlélési képesség, rugalmasság, idegen szóval reziliencia.

Alkalom, tanulási lehetőség a krízis. A közösségi lelki segítés kiválósága, Buza Domonkos pszichológus kollégánk még fokozza ezt és hozzáteszi, hogy “csak krízisben tanul az ember” (4) mintha Adyt hallanám, hogy “Nekünk Mohács kell…”(5). Igen, momentum, alkalom számunkra a jelenlegi helyzet.

Miért? Volt már válság de enyhén szólva nem sokat tanultunk belőle. A momentum azt jelenti, hogy most más a helyzet.

1. Más világszerte, rengeteget tanultunk az ikertornyok elleni merénylet óta, a cunamikból, más természeti katasztrófákból, korunk háboruiból. Kimunkáltuk a nemzetközi együttműködés útjait a humanaitárius munka szabályait (6,7)

2. Itthon volt egy Devecserünk (8), katasztrofálisnak mertük nevezni a magyar emberek egészségi – mentális állapotát (9), észrevettük a leszakadó rétegeket – LEGOP-ot kezdeményeztünk (10) és a NEK-en, a MAMESZ-szel ehyüttműködve kértük a megújuláshoz a politikai akaratot (11).

3. A lelki segítők – pszichoszociális támaszt nyújtók, a segítő foglalkozások körében a pszichiátria elismert. Mondjuk, hogy mi pszichiáterek az egész orvostudomány vagyunk, csak kicsit másként (12). Szakmai kríziseken mentünk át és megtanultuk, hogy nem jutunk tovább a felhasználóink aktív bevonása nélkül, hogy együtt kell működnünk a betegeink hozzátarozóival, a nem pszichiáter és nem pszichológus segítőkkel, hogy a lelki erőforrásaink és az embertársi könyörületesség kollaborációra hívnak bennünket (13). Megteremtettük a közösségi pszichiátriát és sebzett gyógyítók, a felhasználók alázatával érett, átgondolt választ ajánlunk a személyes és szélesebb körben tapasztalt válságokban.

4. A krízisre ajánlott válaszunk elkészült, ez a lelki segítés és a pszichoszociális támasz magyar ellátó rendszere, mely megvalósítja, gyakorlatban alkalmazza a hiteles nemzetközi tapasztalatokat és az eividence-based tudást.

Momentum a mostani helyzet és felelősség – klinikus kollégáink, a rendfenntartók, a szociális munkások, a különféle sürgősségi szolgáltatások hőseit, egyházaink remény-gondozását, a politikai akaratot elismerve mi is, a krízis szakmunkásai szót kérünk a kríziskezelés, a megújulás műhelyeiben. Ismétlem, mint a kríziskezelés szerény szakmunkásai, sebzett gyógyítók a könyörületesség követei, a megbékélés közvetítői a karitász és az igazságosság értékei mentén hallatjuk hangunkat a katasztrófaelhárításban és a helyreállító munkában egyaránt.

Források

1. Magyar Koronavírus Kézikönyv, 2020-03-31 10:03:39 FORRÁS: EMMI, Szabó Rita

2. Stress & Trauma Healing: A Manual for Caregivers Paperback – 1995 by Karl and Evelyn Bartsch (Author)

3. Mental health and psychosocial considerations during the COVID-19 outbreak, 18 March 2020

4. A meghallgatás feltételeiről, Találkozások, A Maagyar Lelki Segítő Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének kiadványaii, 2. Szerkesztő Buza Domonkos, Budapest, 2002

5. Ady Endre, Nekünk Mohács kell, 1908

6. The Sphere Handbook 2018, The Sphere Handbook is the oldest initiative in the field of humanitarian standards. It has been field-tested over twenty years and regularly updated to ensure it remains fit for purpose in a changing world.

7. The Lancet, Series from the Lancet journals, Global Mental Health, September 3, 2007

8. Ajkai vörösiszap-katasztrófa, Wikipedia, October 4, 2010

9. Kopp M, Kovács M (szerk.) (2006) A magyar népesség életminısége az ezredfordulón. Semmelweis Kiadó, Budapest.

10. A Lelki Egészség Országos Programja. (LEGOP). 2007. okt. 10. Szerzők: A Pszichiátriai Szakmai Kollégium és a Magyar Pszichiátriai Társaság munkacsoportja.

11. MAMESZ, NEK „A lelki megújulás programja – a lelki egészségvédelem kultúrájára építve” címet viselő program a MAMESZ által 2009 őszén, a LEGOP (Lelki Egészség Országos Programja) számára kidolgozott szakmai anyag alapján íródott. A programot a Koordinációs Kerekasztal 2010. január 11-i ülésén fogadta el.

12. A pszichiátria kézikönyve, Prof. Tringer László, Semmelweis Kiadó, Budsapest, 2019

13. Bulyáki Tünde, Harangozó Judit dr. (szerk.): A közösségi pszichiátria kézikönyve, Ébredések Alapítvány, 2018