NYITNIKÉK Magyar Antistigma Díj 2017

A NYITNIKÉK – Magyar Antistigma Kezdeményezés szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből álló csoportja a tagok javaslatai alapján évente ad ki Antistigma díjat. Az elismerést olyan alkotók, közéleti emberek, szakemberek és sorstárs segítők nyerhetik el, akik a nyilvánosság előtt korrekten és meggyőzőerővel lépnek fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen. Az utóbbi években örvendetesen megszaporodtak a díjra érdemes alkotások, ezért idén is több díjat ítéltek oda – áll a kezdeményezés lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Amint arról tudósítanak, az idén Anti-stigma díjat kapott Enyedi Ildikó rendező a Testről és lélekről című film megalkotásáért, valamint Borbély Alexandra színművész a filmben nyújtott alakításáért; Oravecz Lizanka és a korábban már díjazott Orosz Ildikó a Lizanka. Egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé című könyvért, valamint Marjai Kamilla és dr. Nagy István Miklós a Drogosokat gyógyít a science fiction című cikkért.

antistigma2017osz

A Testről és lélekről című, Enyedi Ildikó által rendezett (és az idei marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon is bemutatott) film Borbély Alexandra csodálatos színészi alakításával elnyerte a Berlini Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, fődíjat kapott Sydney-ben, közönségdíjat Palicson. A film főszereplője varázslatosan mutatja meg a mássággal élő emberek lelke mélyén szunnyadó különleges és érintetlen csodákat. A filmben kinyíló rejtett és rejtelmes mélységek mindnyájunk lelkét felmelegítették, és számomra megidézik a segítő kapcsolatok különleges pillanatait is. A mentális problémákkal élők gyakran hordoznak olyan törékeny tudást, különleges szemléletet és mélységet, amellyel adni tudnak másoknak. A megkülönbözetés és a megbélyegzés összetörheti az érzékeny és fogékony embe-reket, amely mindnyájunknak veszteséget jelenthet – mondta dr. Harangozó Judit, az Antistigma Program vezetője.

Oravecz Lizanka – Orosz Ildikó: Lizanka. Egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé. A már korábban is díjazott Orosz Ildikó újságíró most Oravecz Lizankával, az autista programozó hölggyel készített egy élettörténeti könyvet. – Korábban súlyos pszichiátriai problémákkal kezelték, az egyik orvosa azt jósolta neki, hogy „a diliházban fog megrohadni”. Ám képességeinek és korlátainak feltérképezésével, kitartó önismereti munkával sikerült megtalálnia a helyét a világban. Megrendítő őszinteséggel beszél saját botlásairól, a magyar pszichiátriai ellátórendszerről és az autizmusról – ahogyan ő látja – mondta alanyáról és könyvéről a szerző.

A Drogosokat gyógyít a science fiction című cikk szerzője, Marjai Kamilla pszichopedagógus, addiktológiai konzultáns, színházi szaknevelő dr. Nagy István Miklóssal, a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztá-

lyának pszichiáterével készített interjút. Az addiktológus-pszichiáter 2016-ban tartott szakmai előadást arról, hogy a science fiction irodalmak hogyan kapnak szerepet a kliensek felépülésében, mit ad hozzá egy sci-fi olvasmány a terápiához. A science fiction irodalmak használatával megvalósuló biblioterápia segíti az azonosulást, a valós helyzetek újragondolását, meglévő nehézségek leleplezését. A science fiction megengedi a fantáziálást – drogok nélkül is.

Az Antistigma Kezdeményezés munkatársai és aktivistái folyamatosan figyelemmel kísérik a médiában megjelenő mentális problémákról szóló híradásokat és más eseményeket. A kezdeményezéshez kapcsolódó szakemberek és civilek elengedhetetlennek tartják a mentális problémával élő emberek stigmatizációja és társadalmi kirekesztése elleni közös fellépést egy olyan országban, ahol a mentális zavarok és az öngyilkosság gyakorisága kiemelkedően magas. A díjat átadók célja a pozitív példák kiemelése, és az alkotók ösztönzése arra, hogy figyeljenek a fenti szempontokra.

A NYITNIKÉK – Magyar Antistigma Kezdeményezés ezúton szeretné megköszönni a díjazottak segítségét a megbélyegzés és kirekesztés elleni küzdelemben.

A díj ünnepélyes átadására a XX. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencián került sor november 21-én.

Az Antistigma díjat eddig a következők kapták – 2011: Hulej Emese Aki beteg, nem bűnös című cikkéért, ami a Nők Lapja hetilapban jelent meg, olyan időszakban, amikor nagyon gyakran kriminalizálták a mentális problémával élőket. 2012: Nagy Zsuzsa a Literatura Medicina Kiadónál több év óta végzett munkájáért, ismeretterjesztő, stigma- ellenes írásaiért. Ugyanekkor megosztva kapta a díjat Nagy Ildikó Aranyketrec – itt nem betegek, hanem emberek vannak című, a vaol.hu-n megjelent írásáért.

2013: Babarczy Eszter a life-style. hu-n megjelent Bipoláris depresszió: trend vagy átok? című írásáért, amelyben – miközben ismert emberek pszichiátriai problémáiról ír – őszintén vall saját bipoláris depressziójáról is.

2014: Munk Veronika a 2013-ban az index.hu-n megjelent interjúsorozatért, amelynek szereplői szkizofréniával, bipoláris zavarral, borderline és pánikbetegséggel élő emberek. Az empatikus hangvételű interjúkból megismerhettük az interjúalanyok sorsát, problémáit, azt, hogyan küzdenek meg nehéz állapotukkal.

2015: A díjat megosztva nyerte el Zelei Béla a Lélekháló honlap létrehozásáért, Orosz Ildikó pedig a következő írásaiért: Leképezi az elnyomást – Interjú Pléh Csabával a hisztériáról (Magyar Narancs, 2014/11.), valamint Jobb egy dühös barát, mint egy halott – Interjú dr. Balázs Judit gyermek- és ifjúságpszichiáterrel az öngyilkosság megelőzéséről (Magyar Narancs, 2014/5.).

2016: Gaál Ilona a Magyar Narancs 2015/15. 2015.04.09-i számában megjelent Amikor nincs magyarázat című cikke alapján az Írott sajtómegjelenések kategóriában kapott díjat. Az Online sajtómegjelenések kategóriában Horváth Bence a Germanwings- tragédiával foglalkozó, a 444-ben publikált A depresszió nem vezet gyilkossághoz című cikkéért. Ezenkívül a Televíziós műsorok kategóriában díjat kapott Jakupcsek Gabriella műsorvezető. A Ridikül című, számos nézőt elérő magazinműsor Őszintén a depresszióról című adásában (Ridikül – Duna TV – 2015. szeptember 9.) celebek tárták nyíltan ország-világ elé nehéz élethelyzetüket és egykori depressziójukat. Szintén díjat kapott az adás szerkesztője, Novák Maya. Életműdíjban részesült Rigó Mária, aki a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés honlapját és a levelezőlistát működtette éveken át tartó önzetlen munkájával.

2017-ben több kategóriában is adtak ki díjat. Életműdíjat kapott Mérey Zsolt a pszichotikus problémákkal élők gyógyításában forradalmi változást jelentő, önsegítő alapú Hanghalló módszer magyarországi bevezetéséért és a Hanghalló Mozgalom megalapításáért. Mizsur András dr. Petke Zsolt addiktológus-pszichiáterrel készített riportot, amelyben a riportalany saját mentális sérülékenységéről és problémáiról beszél, feltárva, hogy az ezekkel való megküzdés hogyan segíti a szakmai munkájának hatékonyságát is. A NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés aktivistái köszönetüket fejezik ki az interjúalanynak is bátor és okos kiállásáért, amely hozzájárul a pszichiátriai segítő munka megújulásához is. Oravetz Dániel és Kulcsár Teodóra könyvükben a pszichózissal való megküzdés és a felépülés személyes útjáról számolnak be, reményt és útmutatót is adva az érdekelteknek. Kneszl Beáta Carmen a szakemberek és laikusok számára is érthető, izgalmas regényét saját élményekre alapozta, és ezzel nagy médiavisszhangot keltett. Idéntől szakembereket is jelölnek Antistigma díjra. Dr. Petke Zsolt mellett dr. Bánfalvi Attila, a Debreceni Egyetem tanára is kiérdemelte az elismerést kiemelkedő, új szemléletet adó oktatási teljesítményéért.

K. Nagy Botond