Közlemény – Nyitnikék Alapítvány

Tisztelt ATV!

A Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezés ezúton tiltakozik a 2017. február 6-i CSATT című műsorukban elhangzott, a mentális betegséggel élőkre vonatkozó negatív megjegyzések miatt. Az ominózus adásban a jelen lévő újságírók néhány tagja (egy közszereplő facebook-bejegyzése kapcsán) többek közt a bipoláris zavart olyan elmebetegségnek tüntette fel, amely kizárja az ebben szenvedők épelméjűségét és a közéletben való részvételét. A Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezés felhívja a figyelmet arra, hogy bipoláris zavarral, közismertebb nevén mániás-depresszióval több százezer honfitársunk és több millió embertársunk él világszerte, akik legtöbbször teljes életet élnek. Sőt, legtöbbjük a saját területükön kiemelkedő alkotók: írók, művészek, sportolók. Amennyiben a mentális zavarokkal küzdőket valóban kizárnák vagy kizárták volna a közéletből (ahogy azt az Önök műsora sejteni engedte), akkor olyan nagyságokkal lenne szegényebb a világ, mint Winston Churchill, Ernest Hemingway vagy Steve Jobs.

Amikor közszereplők „leelmebetegezik” egymást, ezzel nem csak etiktátlan módon  bántják meg egymást, de súlyosan és igazságtalanul stigmatizálják a pszichoszociális fogyatékossággal élőket, sértve emberi jogaikat és gátolva felépülésüket.

Hagyják a diagnosztikát  a szakemberekre, – akik sosem vetemednének arra, hogy valakit közéleti viselkedése alapján táv-diagnosztizáljanak.

Kérjük az ATV munkatársait, hogy kerüljék a mentális diagnózisokkal  történő megbélyegzést és továbbra is álljanak ki hátrányokkal élő, megbélyegzett, fogyatékos emberek jogaiért, ahogyan ezt a legtöbb műsorukban megszoktuk.