bg_ueber

„Meddig terjed az akarat szabadsága?”, „Ki mondja meg, mi a jó?”, „Milyen jelentősége van életünkben a politikának?”, „Miért fontos a történelem?”, „Mit tanulhatunk a betegségből?” – efféle kérdéseket, illetve olyan általános fogalmakat, mint például „munka”, „bátorság”, „lojalitás”, „felelősség”, „házasság”, „művészet” vagy „szegénység” vitatunk meg heti rendszerességgel az Ébredések Alapítvány Kálvária téri intézményében szervezett Filozófiai Kávéházunkban.

A „Filozófiai Kávéház” a kilencvenes évektől kibontakozó nemzetközi mozgalom. Ma világszerte működnek rendszeresen filozófiai kávéházak. Céljuk, hogy visszaadják a bölcseletet az embereknek: minden érdeklődő számára lehetőséget teremtsenek arra, hogy gyakorolják a csoportos filozófiai gondolkodást. Ez tehát nem valamiféle ismeretterjesztő előadás, a résztvevők nem azért járnak oda, hogy egy szakértőtől tanuljanak a holt vagy élő nagy gondolkodók nézeteiről, hanem hogy maguk is mintegy filozófussá váljanak és effajta beszélgetésekben aktívan vegyenek részt.

A Filozófiai Kávéház nem egyéni problémákkal foglalkozik, ehelyett inkább pont arról szól, hogy egy időre tekintsünk el, szabaduljunk meg azoktól, emelkedjünk felül rajtuk és így váljunk képessé általános kérdéseket tisztán filozófiai szempontból megvitatni.

A Filozófiai Kávéháznak mindig van egy témája, ami mederben tartja a beszélgetést. A megvitatás célja azonban nem az, hogy végleg megoldjuk az aktuális kérdést, hanem hogy közösen gondolkodjunk, odafigyeljünk a logikus gondolkodás és érvelés szabályaira, arra, hogyan fogalmazzunk tömören és világosan, hogyan különítsük el a fontos és a nem fontos szempontokat, hogyan figyeljünk oda tiszteletteljesen beszélgetőpartnereinkre. Ebben az értelemben a Filozófiai Kávéház egyfajta csoportos „terápiás” aktivitás.

Azok számára, akik szeretik és fontosnak tartják a rendszeres, logikus és racionális gondolkodást, szeretnek másokkal találkozni, beszélgetni, vitatkozni, a Filozófiai Kávéház nem csupán kellemes intellektuális időtöltést nyújt, de a hétköznapi életben hasznos készségek elsajátításának lehetőségét is. A Filozófiai Kávéház segítségünkre lehet az elemzés, a problémamegoldás és a kommunikáció terén. A résztvevők visszajelzései szerint ezeknek a célkitűzéseknek megfelel.