Az Ébredések Alapítvány nyitott és befogadó keretei között működő Művészkör a majd’ 40 éve létrejött, legendás Mentonopon csoport szellemiségét folytatva, 2014 óta működik a mai Kálvária téren. Hosszú időn át a neves Csorba Simon művésztanár vezetésével alkottak a Kör tagjai.

„A közösség nem betegeket, hanem alkotókat tömörít, ahová bárki csatlakozhat, és ahol az alkotók szabadon birtokolják alkotásaikat, kollektívan dönthetnek arról, hogy mely művek kerüljenek kiállításra, amennyiben arra lehetőség adódik. Ilyen módon a képek nem a pszichiáterek szobájának a falát díszítik, és nem befolyásolja őket a diagnózis felállításában.”- fogalmaz egy résztvevő.
A Barcsay Alkotókör nem művészetterápiás csoport. hanem egy szabad és nyitott alkotókör, ahol rajzolni, festeni vágyó emberek (úgynevezett egészségesek vagy mentális problémával élők) találkoznak, alkotnak. Ha egy mű elkészül, nem kerül terápiás elemzésre, ám az alkotás öröme, a folyamat és az eredmény, bizonyosan gyógyít. Alkotót és nézőt egyaránt.