Balog Zoltán Pro Caritate-díjakat adott át a fogyatékos emberek világnapján (kormany.hu)

Pro Caritate-díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, a fogyatékos emberek világnapja alkalmából tartott gálaesten a Nemzeti Színházban.

A miniszter elmondta, a világnap azokra az embertársainkra hívja fel a figyelmet, akiknek az életéből fontos dolgok, képességek hiányoznak, és ránk van szükségük, hogy ennek ellenére kiteljesedhessenek.

Ez a nap arra is rámutat, hogy segítsünk fogyatékkal élő társainknak, és vegyük észre amit tőlük kaphatunk, hiszen a fogyatékkal élők is tudnak adni, akár többet is, mint az ép emberek – tette hozzá.

Fotó: Bartos Gyula/EMMI

Balog Zoltán szólt arról, hogy az elmúlt években a kormány igyekezett tenni a megváltozott munkaképességű emberek élethelyzetének javításért, hogy aktív életet élhessenek.

Ennek köszönhetően csaknem 80 ezer fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű ember dolgozik jelenleg Magyarországon. Feléjük is azt szeretné közvetíteni a kormány, hogy a munka jobb, mint a passzivitásra kárhoztató segély – hangsúlyozta.

Harangozó Judit, a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrumának főorvosa, Jakubinyi László, a Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Simó Judit, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. vezető szakértője, az idei Pro-Caritate díj kitüntetettjei
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A gálaesten az emberi erőforrások minisztere átadta a Pro Caritate-díjat, amely a szociális ellátás fejlesztéséhez való hozzájárulásért, a gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja érdekében végzett kiemelkedő szakmai, közszolgálati, karitatív tevékenységért adományozható.

Pro-Caritate díjat vehetett át Harangozó Judit, a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrum pszichiáter főorvosa, Simó Judit, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. vezető szakértője és Jakubinyi László, Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létéért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Tóth Károly mozgássérült táncművész előadása a Jobb velünk a világ! címmel a Nemzeti Színházban tartott gálaesten
Fotó: Bartos Gyula/EMMI

A rendezvényen átadtak Fogyatékosság-barát Munkahely elismeréseket is. A díjban részesült a nagyvállalat kategóriában a Citibank International Limited magyarországi fióktelepe, a Citi Magyarország, a General Electric Hungary Kft. és a Rossmann Magyarország Kft. A kisvállalkozások között díjazták a Kockacsoki Nonprofit Kft.-t, míg a civil szervezetek között a Magyar Cserkészszövetséget. Költségvetési intézmény kategóriában díjat vehetett át a XXI. kerületi (csepeli), a X. kerületi (kőbányai) és a salgótarjáni polgármesteri hivatal, valamint a Vakok Állami Intézete.

Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Salva Vita Alapítvány 2010-ben alapította, hogy az álláskereső fogyatékos emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását elősegítse. A díjat azon szervezetek nyerhetik el, amelyek vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékkal élő munkavállalók toborzásával, foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos munkájukat.

A Never give up gospel kórus és a Csík zenekar közös fellépése
Fotó: Bartos Gyula/EMMI

December 3-át az ENSZ 1992-ben nyilvánította a fogyatékos emberek világnapjává. Ennek alkalmából Jobb velünk a világ! címmel egész napos rendezvényt tartottak a Nemzeti Színházban, amelynek keretében érzékenyítő tréningeken vettek részt középiskolások és színészek, a gálaműsoron pedig fellépett a Csík Zenekar, a sérült emberekből álló Nemadomfel Együttes és az integrált Never Give Up Gospel kórus.

(MTI)